Claudi

Ondernemerschap = Rentmeesterschap

Blog 2 over Visie en Leiderschap

In mijn 1e blog  “Niets nieuws onder de zon” over visie en leiderschap, schreef ik over de reis van ‘transitie’ voor organisaties die in beweging zijn. Een frisse blik geeft groei. Draagvlak creëren en het welbevinden van mensen waren speerpunten. Ik maakte het vergelijk met rasondernemer Mozes. Zijn ambitie was een volk naar ‘het beloofde land’ leiden. Een duidelijke opdracht!

In deze blog schrijf ik over onze ambitie “Ondernemerschap is rentmeesterschap, wij bieden duurzame vastgoed oplossingen voor nu en later”.

Voor ons (Groothuis Bouwgroep) een duidelijke opdracht, waar we voor staan en waar we voor gaan!

Een stip op de horizon

In tijden van crisis is het overleven. Meestal is er een crisis nodig om weer nieuwe krachten te krijgen. Het loslaten van het verleden draagt bij aan vernieuwing. Begint de zon te schijnen? Dan breekt er een tijd aan van opnieuw koers bepalen. Dat geldt voor de mens. En gek genoeg, dat geldt ook voor organisaties.

Vragen als: vanuit welke identiteit leef je? Wat vindt je belangrijk in het leven? Of heel gewoon gezegd…Waar wil je elke morgen je bed voor uit komen? Dit soort vragen geldt idem dito voor organisaties die vanuit een crisis weer voorzichtig koers bepalen. Deze vragen vormen de missie, visie en ambitie! Zeg maar gerust ‘het kloppend hart’ van de organisatie.

Een stip op de horizon benoemen, brengt beweging. Het zorgt voor een gemeenschappelijk doel!

Ook bij Groothuis Bouwgroep stelden we ons zelf de vraag. Waar draait het om binnen onze organisatie wat vinden we belangrijk. De antwoorden op deze vragen kun je vinden in het verleden. Net zoals in het het leven van de mens, bepaald ook voor organisaties het verleden een groot deel van de toekomst.

Verleden een fundering onder de toekomst

Terugkijkend naar de geschiedenis van ons familiebedrijf zie ik in gedachten onze opa staan in zijn timmerwerkplaats. Hij was bezig met zijn passie, een vakman in hart en nieren. Met veel liefde en plezier deed hij zijn werk.

Mijn vader vertelde altijd dat hij vroeger als jongen de factuur moest brengen bij de klanten. Mijn opa vond het altijd spannend. Want waren de klanten wel tevreden. Daar ging het toen al om. Mijn vader en ooms hebben de organisatie in de jaren ‘70 en ‘80 echt opgebouwd. Het waren rasondernemers. Tegelijk met de groei van ondernemerschap in Genemuiden werd er gebouwd en groeide ook ons familiebedrijf. Aan de keukentafel bij ons werden we al jong betrokken bij Groothuis Bouwgroep.

De lessen van onze vaders waren simpel:
“Alles draait om vertrouwen”
“Afspraak is afspraak”
“Een nette bouwplaats staat voor een goede organisatie”
“Een ieder krijgt zijn deel”
”Wees betrouwbaar in wat je zegt en doet”

Deze uitgangspunten zorgen voor hoge klanttevredenheid. Jaren later vertaalden we deze waarden als volgt: verbinding, verantwoordelijkheid, puur, plezier en resultaat. Terug te leiden naar de lessen van onze ouders. Dat is de fundering waar we op verder willen bouwen. 

We bestaan ruim 60 jaar! Dat kan alleen doordat er waarden verankerd liggen als een krachtige fundering. Wij bouwen verder op de fundering die generaties voor ons gelegd is.

Als ik later groot ben dan…..

Een belangrijk onderdeel van waarden ontdekken is de vraag: waar word je blij van? Uiteraard eerst als mens. Ik herinner mijn uitspraak van vroeger;  “Als ik later groot ben dan word ik archeoloog, zendeling of journalist.”

Het is iets anders gegaan, maar toch… Veel onderdelen van mijn werk komen samen met mijn visie van vroeger. Dat voelt alsof ik mijn persoonlijke ambitie waarmaak. Is dat voor jou ook herkenbaar?

Zo is het ook met organisaties. Cultuur, visie… het heeft alles te maken met het verleden. Een ding is duidelijk; continuïteit van Groothuis Bouwgroep was voor onze familie altijd een van de belangrijkste uitgangspunten. Werkgelegenheid bieden voor de medewerkers, kwaliteit bieden voor de klanten; zelfs als dat ten koste gaat van persoonlijke ambities.

Alle bekende managementboeken gaan er over. Rendementen inzetten voor continuïteit. Wij voegen er aan toe: rendementen inzetten voor continuïteit en toekomstbestendigheid.  

We hebben als 3e generatie een prachtig bedrijf ‘te beheren’ wat we door mogen geven aan de toekomst. Als een soort rentmeester beheren we wat  generaties voor ons hebben opgebouwd. Wauw! Het doet me denken aan een verhaal waar een Ondernemer een bedrag geeft aan zijn medewerkers en hen de opdracht geeft om er goed op te passen. De een gaat ondernemen en verdiend het dubbele, de ander begraaft het onder de grond. Als de Ondernemer terugkomt laat de ene medewerker trots zijn verdienste zien, de ander heeft niets verdiend. Waarop de Ondernemer boos wordt omdat er niets is ondernomen, er is zelfs geen rente verkregen. De ondernemende medewerker heeft als een goed rentmeester de middelen beheerd. Ondernemerschap blijkt rentmeesterschap!

Onze visie: Ondernemerschap is rentmeesterschap

Wat zit daar veel in. Heel bewust hebben we deze zin zo geformuleerd. Eerlijk gezegd is het onze Raad van Advies die ons aanmoedigde om het woord rentmeesterschap te gebruiken. Het klonk best ouderwets, principe van weleer. Maar zij vonden het authentiek en puur, passend bij ons als mensen en organisatie.

Een visie die je al uit draagt en vanuit verschillende aspecten is dit een passende ambitie.

5 aspecten uitgewerkt

  1. Ondernemerschap is rentmeesterschap: Toekomstbestendig bouwen

Het eerste aspect:  als rentmeester adviseren, bouwen en onderhouden van vastgoed.

Onze dagelijkse activiteiten – het aanbieden en realiseren van duurzame vastgoedoplossingen – is gericht op de lange termijn, de toekomst. Toekomstbestendigheid. Het aspect duurzaam willen we terug laten komen in onze bouwprojecten zowel in proces als in het daadwerkelijk gebouw.  Het is onze taak om duurzame alternatieven aan te bieden, kansen te bekijken met betrekking op circulair bouwen. Om zo vastgoed te realiseren wat toekomstbestendig is. Onze droom? Een circulair gebouw demonteren en opbouwen!

2. Ondernemerschap is rentmeesterschap: Gekend voelen

Het tweede aspect: als rentmeester omgaan met onze medewerkers en samen bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.

De toekomstbestendigheid van onze mensen, die aan Groothuis Bouwgroep zijn toevertrouwd, staat hoog bij ons in het vaandel. Ik geloof in plezierig en puur samenwerken, oog hebben voor elkaar. Ik ken niet alle medewerkers persoonlijk, maar we vinden het belangrijk dat ze zich gekend voelen.

Ik geloof in een leven lang leren, waarin we werken aan toekomstbestendigheid. Elke fase in het leven heeft zijn nieuwe uitdagingen, en hoe kunnen wij vanuit goed werkgeverschap hier een bijdrage in leveren voor onze mensen. Ondernemerschap is rentmeesterschap, betekent dat we onze medewerkers willen helpen in hun ontwikkeling, loopbaan. Zodat ze duurzaam inzetbaar zijn. Wanneer ze met plezier hun werk doen, straalt dat uit in hun leefomgeving. Dat merken hun kinderen, familie en vrienden.  Dat is ondernemerschap is rentmeesterschap!

Het betekent ook dat we onze organisatie toekomstbestendig willen maken. Ook hierin geldt: verder professionaliseren, kijken wat nodig is in deze fase van het ondernemen, in structuren en processen.

3. Ondernemerschap is rentmeesterschap: krachten bundelen

Het derde aspect: hoe we als rentmeester om gaan met onze relaties. Zonder onze bouw(partners)zijn we niets. De bouwsector kent veel uitdagingen en ik geloof dat we deze uitdagingen in kansen kunnen ombuigen als we samen werken. Dit vraagt openheid, eerlijkheid en de wil om samen te werken.  Ik zie het als aanbieder van vastgoedoplossingen onze verantwoordelijkheid om partijen duurzaam bij elkaar te brengen, te verbinden om tot optimale prestaties te komen voor onze klanten. Het vraagt dat we visies met elkaar delen, over trends en ontwikkelingen in de wereld en hoe we daar op in kunnen spelen.  Het vraagt proactiviteit en om anders na te denken over verdienmodellen. Wanneer we krachten bundelen zijn we sterk in ondernemen!

4. Ondernemerschap is rentmeesterschap: beheren van onze planeet

Het vierde aspect: hoe we als rentmeester omgaan met onze wereld. Nu zul je zeggen, wat voegt een bedrijf van 100 medewerkers hier aan toe? Behoorlijk idealistisch, niet?

Ik ontken het niet, ikzelf ben een dromer, een beelddenker, en zie vaak grote dingen. Soms moet ik afgeremd worden, maar ik geloof ook dat er kracht zit in groot denken. Ondernemerschap is rentmeesterschap brengt mijzelf terug naar het scheppingsverhaal. De mensheid ontvangt de aarde om het te beheren, om er zorg voor te dragen voor de flora en de fauna. Waar het blijkt dat de mensheid niet zo’n goede rentmeester is.

Wie kent niet de beelden van plastic in de zee; of de afbrokkelende ijskappen op de noordpool. World overshoot day 2020 op 4 mei heeft ons land, meer grondstoffen verbruikt dan dat het aanmaakt in het jaar. De grondstoffen raken op!

Ook  Groothuis Bouwgroep wil een actieve bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van onze planeet. Idealistisch? Nee, wanneer we als MKB’ers onze krachten bundelen en onze verantwoordelijkheid nemen, dan kunnen we werken aan een betere leefwereld voor de volgende generaties.

Voor ons betekent dit dat we ons willen confirmeren aan de SDG’s. De Sustainable Developments Goals door de Verenigde Naties opgesteld.

Ik realiseer me, het zijn kleine bijdragen op een groot geheel. Maar alle kleine beetjes helpen. We zullen het geen olievlek meer noemen, is niet zo duurzaam. Maar vanuit onze bijdrage als ‘slechts’ een MKB bedrijf, kan een rimpeling effect ontstaan. Bij onze medewerkers in hun gezinnen, bij onze klanten bij onze bouwpartners.

5. Ondernemerschap is rentmeesterschap; stichting Meros

Vorig jaar is er ruim 130 duizend euro door onze medewerkers en bouwpartners bij elkaar gebracht voor projecten van Compassion: een school en 18 woningen in Tanzania. Toen we met Compassion de afspraken maakten ging het in eerste instantie om 60.000 euro. Dat leek toen een enorm bedrag. Het maakt ons stil en dankbaar als we de betrokkenheid voor dit project in woorden uit zouden moeten drukken.

Dit project heeft zoveel meer gebracht dan alleen geld voor goede doelen. Het heeft mensen letterlijk in beweging gebracht.  Acties door medewerkers georganiseerd. Giften van relaties. De impact gaat verder.

Vanuit dit deze prachtige initiatieven hebben we stichting Meros opgericht.  www.stichtingmeros.nl Voor ons als familie een wens: rendementen inzetten voor de maatschappij.

Ondernemerschap is rentmeesterschap. Vanuit de stichting zullen we ook vanuit de sdg’s goede doelen willen funden in binnen- en buitenland. En ook hier geldt weer; onze medewerkers dragen ook bij. Zij geven hun tijd en energie aan projecten die ondersteund worden vanuit Meros.

Het is zo veel meer dan focus op financieel rendement. Ondernemerschap is rentmeesterschap gaat over delen. Meros is Grieks voor deel, een deel geven, en we weten het allemaal… delen is vermenigvuldigen.

“Het beloofde land”

Nog even terug naar het begin van deze blog en de vorige blog. Mozes had een ambitie. Een volk leiden naar “het beloofde land”. Voor de kenners onder ons; Mozes mocht het land zien, en er zelf niet in.  Hij was slechts een middel om een hoger doel te verwezenlijken. En zo zie ik het ook met onze organisatie, de mensen. We zijn een middel om een hoger doel te dienen.

Het hogere doel is wat mij betreft met plezier samenwerken aan een toekomstbestendige leefomgeving voor generaties na ons.  Een grote ambitie, waar we misschien zelf niets van zien. En dan toch door gaan… Dat is intrinsieke motivatie en het vindt zijn oorsprong in onze visie: ondernemerschap is rentmeesterschap!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Claudi - Houtvester