Claudi

Maandag – Hosanna?

Het was een onrustige nacht. Nadat Maria de heerlijke olie over Jezus heen had gegoten, bleek dat er een grote menigte naar Bethanië was gekomen. De mensenmassa was Jezus weer op het spoor. En hier werden 2 vliegen in een klap geslagen, want ook Lazarus was een attractie geworden. Velen waren nieuwsgierig naar de uit de dood opgestane Lazarus en geloofden in Jezus. Dit tot grote ergernis van de oversten. Zij voelden hun macht minder worden. Naast het plan om Jezus om te brengen, waren er ook gedachten om Lazarus te doden.  

De nieuwe ochtend breekt aan. Jezus stuurt 2 discipelen vooruit richting Jeruzalem.  Bij een klein dorpje zien ze een ezel-veulen vastgebonden. Ze nemen de ezel mee. Teruggekomen leggen de leerlingen de mantels op de rug van de ezel en Jezus neemt plaats op de rug van dit jonge dier. Een ezel; teken van vrede. Heel anders dan met paard en wagen de stad te betreden. Jezus kiest er heel bewust voor om in vrede te komen. Zie je Hem gaan? Van de olijfberg af, zicht op Jeruzalem. De menigte zwelt aan. Onderaan de olijfboom is er een gejuich “Hosanna. Gezegend is Hij die komt in de Naam van de Heer, de Koning van Israël.” Euforie alom, de vijand zal verslagen worden.

De menigte bestaat uit 3 groepen;

  • Vrienden die Zijn wonderen hebben gezien en geloven.
  • Vijanden die zijn wonderen zien, en vol afgunst en angst Jezus onderuit wil halen, en aan hem vragen om deze intocht te stoppen.
  • Het Volk dat door het dolle heen is. Een menigte die afkomt op sensatie en spektakel.

De vijanden gebieden Jezus “Laat dit stoppen” Maar Jezus laat iets van zijn goddelijkheid zien “Als zij zouden stoppen, zouden de stenen juichen”. Dit is zo als het moet zijn. De intocht in Jeruzalem, is een profetie die uitkomt, zoals in Jesaja 62:11 staat “

“Wees niet bevreesd, dochter van Sion, zie uw Koning komt, zittend op het veulen van een ezelin.”

Jesaja 62:11

Het beeld van Jezus op de ezel, vertraagt, het geluid verstomt en Jezus huilt. De Messias huilt. Met het zicht op Jeruzalem huilt de Heer tranen over het lot van de stad.  In gedachten ziet Hij voor zich hoe 70 jaar later de stad Jeruzalem slechts een schimp is van nu.

De ezelrit van Jezus van Bethanië tot Jeruzalem is zo veel meer dan een huldiging van voetbalsterren, dan de inhuldiging van presidenten. Elke minuut is een bewijs van invulling van Gods Plan met de wereld.  En zittend op de ezel verkondigt Hij het evangelie.

“Als iemand Mij dient; laat hij Mij volgen, en waar Ik ben , daar zal ook Mijn dienaar zijn. En als iemand Mij dient; zal de vader Hem eren. “

Jezus (Joh 12;26)

Alles draait tijdens de ezel-rit om de verhoging van Jezus en een oproep tot geloof! Hij is de beloofde Messias.  God wil niets liever dan dat Jezus de eer krijgt, die Hij als Messias verdient. En terwijl Jezus in beroering is, omdat het volk hem niet herkent als de messias, roept Hij zijn vader aan. Een Hemels Antwoord klinkt als een donderslag, net zoals 3 jaar eerder toen Jezus gedoopt werd. God laat zijn stem klinken op de aarde. Wauw.. wat zal dat een geweldig moment geweest zijn.

“En ik heb HEM verheerlijkt en ik zal Hem opnieuw verheerlijken”

God spreekt in JOH 12;28

Gods stem klinkt, om Jezus zijn autoriteit te geven als Rabbi. Als bevestiging van Jezus’ Koning, Priester en Herderschap!Gods stem wordt door velen gehoord….maar niet verstaan….niet gelooft……

De tocht eindigt in de tempel. In Markus 11 staat; Jezus kwam Jeruzalem binnen en ging de tempel in, nadat hij alles rondom bekeken had ent toen het avond was, ging Hij met de twaalf de stad uit na Bethanië.

De laatste maandag is voorbij.

Reflectie

Wanneer je de verschillende bijbelgedeeltes van de 4 evangeliën over elkaar heen legt, ontstaat er een tijdspad en vooral een gevoel van vele gebeurtenissen die elkaar op volgen. En ik vraag me in eerbied af, Wat zal het voor Jezus betekend hebben:

  • De euforie van de mensen, die Hem toejuichen, als een of andere strijdmacht die het land binnenkomt. Terwijl Hij juist zittend op een ezel, vrede wil brengen.
  • De hardnekkigheid van het ongeloof van de Joden, tot zelfs de dag van vandaag.  
  • De veelheid aan activiteiten die Jezus moet ondergaan, terwijl Hij weet wat er staat te gebeuren
  • Het wonder van Gods Stem. raakt me dat God vanuit de hemel spreekt en zijn stem klinkt over de aardbodem. Als wake-up call, voor de mensheid. Maar de mens is bezig met zijn eigen leefwereld, zijn eigen bubbel.

Dat was toen en dat is nu. Ook nu wordt zijn macht niet herkend, niet erkend. Nog steeds zijn er miljoenen mensen die de stem van God niet horen, de signalen niet opvangen. Jezus intocht is veel meer dan een bekendheid roem geven…. Het is het teken dat Gods reddingplan volop bezig is… en wij kunnen kiezen.. gaan we de ezel achter na lopen in het pad van vrede…. Of blijven we aan de kant staan, juichen met palmtakken, onszelf overschreeuwen, zodat we de signalen niet opvangen…… de stem van God niet horen.

#Johannes12 #Markus11 #Lukas19

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Claudi - Houtvester