Claudi

Donderdag

Op donderdag volgen de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op. De dag begint rustig. Jezus laat 2 discipelen naar de stad trekken, om een zaal te huren voor het Pesachmaal. Is Jezus voorzichtig om in de openbaarheid te treden? De kans om gepakt te worden, terwijl Hij nog het Pesach maal wil vieren met zijn discipelen?

Jezus gaat in ieder geval deze dag niet meer naar de tempel. Wie wel in de tempel is geweest is Judas Iskariot. We lezen in de bijbel dat Hij zichzelf heeft aangedragen om Jezus aan te geven. Terwijl de Farizeeën het plan verder uitwerken om Jezus te pakken, begint er voor Jezus een bijzonder moment, een laatste moment waar Hij met al zijn discipelen samen is. En notabene op dat moment gaan de discipelen ruzie maken. Wie is de belangrijkste….

Les in leiderschap

Jezus rekent in een keer af met deze vraag, door de stoffige voeten te wassen van zijn discipelen.  De voetwassing is een les in leiderschap. Voor de discipelen maar ook voor ons. Wat voor positie je ook hebt in de maatschappij…..ben je in staat om door de knieën te gaan voor de ander…. Of je nu leraar bent, directeur, voorman, vriend, vriendin, vader of moeder, ben je instaat om in je omgeving te dienen zoals Jezus deed?

Kun je in discussies door de knieën gaan en je te richten op “het stof” van de ander. Liefdevol de ander tegemoet te komen, ondanks dat er scheurend zand op de voeten kan liggen? Wat zal de wereld er anders uitzien als we hier een voorbeeld aannemen in ons dagelijks handelen. Ik ben echt benieuwd hoe het dan in de politiek er aan toe zou gaan. Of in de maatschappij… polarisatie gaat dan plaats maken voor begrip, verplaatsen in de ander, verbinding.

Jezus stelt zich op als een ware gastheer. Hij breekt het brood en deelt de wijn uit. “Het laatste avondmaal”. Of is het “het eerste avondmaal?” In de christelijke traditie is het Heilig avondmaal ingesteld als kostbaar moment van samenzijn ter gedachtenis van het lijden en sterven van Jezus. Een Heilig moment.

Onderstaand lied is een van mijn lievelingsliederen wat volgens mij heel mooi aangeeft wat de bedoeling is.

Je hebt een keuze

Voor Judas is de maaltijd geen heilig moment. We lezen dat de duivel in hem komt. Hij weet dat na de maaltijd, Jezus weer terug gaat naar de Olijfberg, naar de tuin van Getsemane. Een betere plek om toe te slaan is er niet. Hoe zou hij zich voelen? Judas? Met onze zoon had ik een gesprek over Judas.. zou Hij het verraad uit hemzelf gedaan hebben? Of zou het echt door de duivel komen, en dat Judas het niet echt zelf deed…..

Ik moest denken aan het verhaal van Job….

Job wordt beproefd door de duivel… tegenslag overkomt hem… maar Hij blijft God trouw. Daarentegen Eva en Adam, zij worden uitgedaagd door de duivel en ze happen toe. En natuurlijk Jezus… Ook Hij werd beproefd door de duivel. En Jezus hield stand.

De mens heeft een keuze. Ook Judas heeft een keuze. God heeft ons geschapen met een eigen wil. Alleen zo kan Hij de echte eer ontvangen.

Je hebt een keuze.

Intens

Na het zingen van een lied, gaan discipelen op weg naar hun rustplaats op de olijfberg. Meerdere gebeurtenissen volgen elkaar op. Bijvoorbeeld het gesprek tussen Jezus en Petrus, over zijn verraad “Eer de haan kraait…..”

Wat mij treft: er staat in Mattheus 26 dat Jezus angstig en onrustig begon te worden. Hier zie je Jezus de mens. Ik denk dat we allemaal wel situaties kennen in je leven waar de spanning toeslaat, waar je onrustig van wordt. Jezus had doodsangst….. Hij wist dat de komende uren zwaar zouden zijn. Hij valt op zijn knieën en beleeft een intens gebedsmoment, waar hij bloed zweet. Hier zijn allerlei theorieën over. Zou het echt bloed zijn geweest? Of het nu echt bloed is of niet…. Jezus weet dat de dood Hem wacht. En dat de straf die op Hem neerdaalt, al het kwaad bevat van de mensheid.  Jezus weet dat Hij met al het kwaad zal omringt worden. Dat Hij oog in oog gaat staan met het kwaad zelf… de duivel.  De arena van gisteren, de strijd in de tempel… is niets maar ook niets met de strijd die Hem te wachten staat.

De engel

Mensen die een strijd moeten strijden, een ziekte, een moeilijke situatie, of een zwaar gesprek….. de mens heeft het nodig om ondersteund te worden door dierbaren. Jezus zocht tevergeefs steun bij zijn discipelen Petrus, Johannes en Jakobus. Tot drie keer toe vallen ze in slaap, terwijl Jezus juist hun gebed zo nodig heeft. Dit geeft ook aan dat deze mannen geen enkele notie hebben van wat er staat te gebeuren.

God stuurt een engel naar Jezus. Om Hem te ondersteunen. Om Hem in de benen te helpen? Hier zien we de allesomvattende liefde van God voor zijn Zoon.  En wat is het een rijkdom te weten dat die liefde door Zijn Zoon heen ook voor jou en mij geldt. God stuurt door mensen heen, engelen naar de aarde zichtbaar? Onzichtbaar?  De engel staat niet opzich zelf… in mensen zijn engelen gehuisvest. Gestuurd door God, om waarde toe te voegen aan de mens.  

Wat is jouw voedingsbodem?

Het gebed is nauwelijks ten einde, de de discipelen zijn wakker. De manschappen van de oversten onder leiding van Judas, komen er aan. Het is donker in de hof, maar Judas herkent Jezus gelijk en geeft Hem een kus. De kus is een normale begroeting tussen vrienden, en met deze kus is het in een klap zichtbaar wie Jezus is. Jezus spreekt Judas nog aan…. Een laatste kans voor Judas “Judas hoe kun je dit doen, mij verraden met een kus”. Zullen ze oogcontact hebben gehad.. Judas en Jezus.  Zal er vertwijfeling bij Judas zijn opgetreden? Berouw?

Judas een van de 12, verraadt hier de Rabbi, zijn vriend.

De vriendengroep van Jezus is niet de eerste vriendengroep waar relaties onder druk staan. Vriendschappen kunnen heel hecht zijn, maar tegelijk ook heel kwetsbaar. Er kan jaloezie ontstaan wat vrienden uiteendrijft. Wat er precies bij Judas is gebeurd? Was het de olie- die uitgegoten werd door Maria op Jezus? Of…. Judas schrijft zichzelf in de bijbel weg als een kritische -beoordelende man. Zo had hij een duidelijk oordeel over Maria en haar daad.

Een oordeel hebben over iets of iemand. Is het niet herkenbaar bij ons allen. Vanuit een oordeel reageren zorgt er vaak voor dat er negatieve gevoelens op treden. Dat geldt voor degene die zich uit, maar ook voor degene die het ontvangt. Zijn wij in staat, om net als Jezus.. ons oordeel niet zo snel klaar te hebben. Negatief denken, beoordelend denken.. .is een voedingsbodem voor de duivel.

Negatief en vanuit een oordeel reageren is een voedingsbodem voor de duivel

Anoniem

Mensen die vaak negatief in de wedstrijd zitten, nukkig zijn, lopen het gevaar om daar in weg te kwijnen. Met alle gevolgen van dien. Zie op Hem, hoe hij de voeten wast, hoe hij het lieflijk gebaar van Maria aannam. Vanuit  positiviteit  de ander tegemoet treden, door vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn wat de ander beweegt… zorgt voor mooie gesprekken. Draagt bij aan de onderlinge liefde… Heb uw naaste lief als u zelf.

Je hebt een keuze hoe je reageert op situaties… loop je weg? Of blijf je? Was je de anderen zijn voeten? Of laat je het zand zitten, zodat dingen blijven schuren? Judas had een keuze, maar het kwaad in Hem, had grip gekregen op de voedingsbodem van het oordeel, en negativiteit… het drijft hem weg bij Christus.

Wie is de echte vijand?

De mannen slaan toe, Petrus doet nog tevergeefs een poging om Jezus te helpen, maar slaat daarbij een van de mannen een oor af. En zelfs dan laat Jezus zijn kracht en macht zien door het oor weer aan te helen. Ook brengt Jezus de mannen in verlegenheid om nog te vragen… waarom er stokken en zwaarden zijn meegenomen. Waarom Hij niet in de tempel is opgepakt. “Daar was ik elke dag”. Waarom zo moeilijk doen….

Maar Jezus ziet door de stokken, en door de zwaarden heen, de ware vijand…. En dat zijn niet de oversten, dat zijn niet de hogepriesters. Zij zijn net als Judas meegezogen in het kwaad. Jezus doorziet het . De echte vijand is de duivelse macht. In het donker, in het geniep kan de duivelse macht toeslaan.

Er is totale ontgoocheling, totale verwarring. De discipelen vluchten weg… en Jezus wordt gevangen genomen.   

Er broeit iets

Er broeit iets in Jeruzalem…. Een strijd met de aardse machthebbers? Nee… het is de strijd met de duivel. Heel bewust stapt Jezus de arena van de hemelse gewesten in. Daar waar de duisternis een gevecht aan gaat met het Licht. Jezus is er klaar voor…. Hij wordt weggeleid en in de nachtelijke uren moet hij voorkomen bij de hogepriester Kajafas.

Reflectie

Naast de geschiedkundige context, bevatten deze gebeurtenissen vele levenslessen.

  • Dienstbaar door op de knieën te gaan voor een ander.
  • Vanuit posititivteit reageren op situaties, niet vanuit een oordeel. Dat creëert een voedingsbodem die vriendschappen uit een drijft.
  • Wanneer je vrienden slapen, stuurt God een engel

Maar vooral laat deze donderdag zien, dat Jezus sterk en kwetsbaar is. Het gebed in de hof, laat zijn mensheid zien, maar tegelijk ook zijn kracht, door zelfs daar nog te genezen. Het laat ook zien de ernst… de ernst van het lijden en sterven. En het maakt Jezus groot, en ons zo klein…. De mens valt in slaap, terwijl hij de stappen naar de donkerte, naar de duisternis gaat zetten.

#Lukas22-43 #Mattheus26

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Claudi - Houtvester